Stressi ja vatsan toiminta

Tiesitkö, että stressin vaikutukset ulottuvat pidemmälle kuin henkiseen jaksamiseen? On totta, että stressi ja vatsan toiminta kulkevat käsi kädessä.

Olemme kaikki joskus kokeneet stressiä, ja stressituntemukset, kuten päänsärky, sydämentykytys ja lihasten kireys lienevät tuttuja jokaiselle.

Kehon stressioireet ovat merkki vaikutuksesta, joka stressillä voi olla verenkiertoon, hermostoon, mutta myös immuuni- ja ruoansulatusjärjestelmiin.

Stressi vaikuttaa vatsan toimintaan

Ruoansulatuskanava on täynnä hermopäätteitä sekä immuunisoluja, ja niihin vaikuttavat kehon vapauttamat stressiperäiset hormonit. Tämän seurauksena stressi voi aiheuttaa ruoansulatuskanavan ongelmia tai pahentaa olemassa olevia vaivoja. Tiedetään esimerkiksi, että stressi voi lisätä refluksivaivoja ja pahentaa ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) oireita. Tulehduksellisen suolistosairauden oireet voivat myös pahentua stressin takia ja kehon luonnollinen immuniteetti voi alentua.

Miten hallita stressiä?

Stressi itsessään ei ole automaattisesti huono asia. Lyhytkestoinen lievä stressi kannustaa meitä toimimaan ja parantaa suorituskykyä. Stressin taustalla olevien stressihormonien eritys vaihtelee päivän mittaan. Avainasia on pitää stressi hallittavalla tasolla.

Stressin tunnetta voi hallita pienillä keinoilla, kuten käymällä kävelyllä tai kuuntelemalla rauhoittavaa musiikkia. Voit myös hengähtää hetken ja keskittyä hengittämään rauhallisesti sisään ja ulos nenän kautta. Muista rentouttaa olkapääsi. Akupunktion avulla voi myös löytää helpotusta stressin oireisiin. Nenän yläpuolella, kulmakarvojen tasolla on Jintang-piste, jota painamalla/hieromalla voi rentoutua ja saada lievitystä ahdistukseen.  Myös korvalehdellä on stressiin liittyviä akupisteitä. Esimerkiksi Shen Men -piste, korvalehden yläosassa keskivaiheilla, helpottaa jännitystä ja stressiä. Voit käydä koko korvalehden läpi painellen.

Liikunta on yksi parhaista menetelmistä stressin ja sitä kautta ruoansulatuskanavan terveyden hallintaan. Liikunta voi lievittää jännitystä  ja pohjimmiltaan se lisää endorfiinien vapautumista. Endorfiinit auttavat mm. parantamaan unta, mikä auttaa torjumaan stressiä ja stressiin liittyviä oireita.

Kun stressi on pahimmillaan ja vatsavaivat eivät asetuapteekista saatavilla tuotteilla voit helpottaa oloa ja saada oireet hallintaan. Näin vatsavaivat eivät ainakaan tuo lisää stressiä elämääsi. Kokeile silicol®gel valmistetta, joka lievittää ärtyvän suolen oireyhtymän oireita ja refluksia.

APTEEKISTA

Copyright © 2020 Sabora Pharma Oy

All rights reserved.

Hyvävointi.fi tarjoaa tietoa, tutkimuksia, käytännön ratkaisuja ja muuta ajankohtaista ja mielenkiintoista liittyen vatsan hyvinvointiin, naisen intiimiterveyteen, kuinka pysyä terveenä matkalla, koko perheen hyvinvointiin ja aktiivisen liikkujan terveyteen. Tule voimaan hyvin kanssamme! LUE LISÄÄ!

Sabora Pharma Oy

info@sabora.fi
Puh 029 3700 350
PL 20, 03601 Karkkila

Sabora on suomalainen vuonna 1997 perustettu perheyritys, joka on sitoutunut uudistamaan ja vahvistamaan hyvää oloa ja elämänlaatua Suomessa. Kehitämme ja markkinoimme laadukkaita ja edistyksellisiä tuotteita terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja edistämiseen.