Stressi ja vatsan toiminta

Tiesitkö, että stressin vaikutukset ulottuvat pidemmälle kuin henkiseen jaksamiseen? On totta, että stressi ja vatsan toiminta kulkevat käsi kädessä.

Olemme kaikki joskus kokeneet stressiä, ja stressituntemukset, kuten päänsärky, sydämen tykytys ja lihasten kireys lienevät tuttuja jokaiselle.

Kehon stressioireet ovat merkki vaikutuksesta, joka stressillä voi olla verenkiertoon, hermostoon, mutta myös immuuni- ja ruoansulatusjärjestelmiin.

Stressi vaikuttaa vatsan toimintaan

Ruoansulatuskanava on täynnä hermopäätteitä sekä immuunisoluja, ja niihin vaikuttavat kehon vapauttamat stressiperäiset hormonit. Tämän seurauksena stressi voi aiheuttaa ruoansulatuskanavan ongelmia tai pahentaa olemassa olevia vaivoja. Tiedetään esimerkiksi, että stressi voi lisätä refluksivaivoja ja pahentaa ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) oireita. Tulehduksellisen suolistosairauden oireet voivat myös pahentua stressin takia ja kehon luonnollinen immuniteetti voi alentua.

Miten hallita stressiä?

Stressi itsessään ei ole automaattisesti huono asia. Lyhytkestoinen lievä stressi kannustaa meitä toimimaan ja parantaa suorituskykyä. Stressin taustalla olevien stressihormonien eritys vaihtelee päivän mittaan. Avainasia on pitää stressi hallittavalla tasolla..

Stressintunnetta voi hallita pienillä keinoilla, kuten käymällä kävelyllä tai kuuntelemalla rauhoittavaa musiikkia. Voit myös hengähtää hetken ja keskittyä hengittämään rauhallisesti sisään ja ulos nenän kautta. Muista rentouttaa olkapääsi. Akupunktion avulla voi myös löytää helpotusta stressin oireisiin. Nenän yläpuolella, kulmakarvojen tasolla on Jintang-piste, jota painamalla/hieromalla voi rentoutua ja saada lievitystä ahdistukseen.  Myös korvalehdellä on stressiin liittyviä akupisteitä. Esimerkiksi Shen Men -piste, korvalehden yläosassa keskivaiheilla, helpottaa jännitystä ja stressiä. Voit käydä koko korvalehden läpi painellen.

Liikunta on yksi parhaista menetelmistä stressin ja sitä kautta ruoansulatuskanavan terveyden hallintaan. Liikunta voi lievittää jännitystä  ja pohjimmiltaan se lisää endorfiinien vapautumista. Endorfiinit auttavat mm. parantamaan unta, mikä auttaa torjumaan stressiä ja stressiin liittyviä oireita.

Tietenkin Silicolgel voi myös auttaa olemassa olevien ruoansulatuskanavan ongelmien hoidossa. Jos haluat lisätietoja Silicolgelista, voit katsoa usein kysytyt kysymykset täältä.

Miten Silicolgel auttaa hoitamaan refluksia?

Ruoansulatuskanavan häiriöt johtuvat hyvin usein limakalvoa ärsyttävistä aineista, toksiineista tai taudinaiheuttajista. Refluksissa vatsan sisältö kulkee takaisin ruokatorveen tai kurkkuun ja suuhun aiheuttaen poltetta rinnalla ja muita närästysoireita.

Refluksissa vatsan sulkijalihas ei toimi oikein ja se päästää vatsan sisältöä nousemaan takaisin ruokatorveen. Tilanne voi johtua mm. liiallisesta happamuudesta ja tiettyjen ruoka-aineiden kulutuksesta. .

Mitä Silicolgel on?

Silicolgel on suun kautta otettavaa geeliä, jota käytetään ruoansulatuskanavan häiriöiden, kuten refluksin, hoitoon. Geeli auttaa hallitsemaan oireita ja lievittää ruoansulatuskanavan epämukavuutta.

Silicolgel sisältää piihappogeeliä eli mineraaliaine piin ja hapen yhdistettä vesiseoksessa.  Silicolgel on kolloidista eli vaikuttavat ainesosat muodostavat hyvin tasaisesti jakautuneen seoksen. Happi ja pii ovat maapallon kaksi yleisintä alkuainetta.

Miten Silicolgel auttaa?

Silicolgel muodostaa kalvon mahalaukun ja ylemmän ruoansulatuskanavan limakalvolle. Kalvo toimii ”kuin magneetti”, ja vetää puoleensa ärsyttäviä aineita, toksiineja sekä taudinaiheuttajia ja sitoo ne geeliin.

Tämän prosessin aikana Silicolgel myös adsorboi ylimääräistä happamuutta ja kaasuja. Kun vatsa tyhjenee luonnollisesti, nämä molekyylit kulkevat ulos kehosta.

Silicolgel sopii aikuisille ja yli 12-vuotiaille lapsille, vegaaneille, allergikoille. Suolistosairaudet eivät ole käytön esteenä.

Kokeile Silicolgel piihappogeeliä jo tänään!

Mitä refluksi on?

Refluksi tarkoittaa vatsan sisällön palaamista takaisin ruokatorveen ja kurkkuun tai suuhun. Närästys puolestaan tarkoittaa polttavaa kipua tai epämiellyttävää tunnetta rintalastan takana.

Monilla on satunnaista refluksia, jolle voidaan löytää joitakin yleisiä syitä.

Ne, jotka kärsivät usein happamasta refluksista, voivat kärsiä refluksitadista (GERD).  Refluksitauti on yleinen sairaus, sitä esiintyy noin 5 % aikuisista miehistä ja naisista.

Ruokatorven limakalvo voi vaurioitua toistuvasta altistumisesta vatsahapoille, joten on suositeltavaa keskustella lääkärin kanssa, jos kärsit säännöllisesti refluksioireista. Elintapojen muutoksia ja lääkkeitä voidaan hyödyntää refluksin hoitoon ja oireiden lievittämiseen.

Refluksin oireet

Happorefluksilla on kaksi pääasiassa ominaista oiretta:

  • Närästys – polttava tunne rinnassa tai kurkussa
  • Hapan maku suussa ja kurkussa, joka johtuu mahahaposta

Muita refluksin oireita ovat:

  • Turvotus
  • Pahoinvointi
  • Pahanhajuinen hengitys
  • Hikka
  • Ilmavaivat/röyhtäily

Refluksin oireet alkavat usein syömisen jälkeen tai yöllä, kun ollaan makuulla.

Refluksin syyt

Vatsan sulkijalihas on kuin venttiili, joka säätelee ruoan pääsyä ruokatorvesta vatsaan. Kun sulkijalihas ei toimi kunnolla, mahahappo voi päästä ruokatorveen aiheuttaen refluksia.

Ruokavalio voi vaikuttaa lihaksen toimintaan. Erityisesti paistettu, rasvainen ruoka tai maitotuotteet voivat aiheuttaa ”venttiilin” rentoutumista. Mausteiset elintarvikkeet, sekä kofeiini- ja alkoholipitoiset juomat voivat puolestaan lisätä vatsahapon tuotantoa.

Ylipaino aiheuttaa vatsaan lisääntynyttä painetta, joka voi saada aikaan ”venttiilin” avautumista syömisen jälkeen. Raskaudella voi olla sama vaikutus.

Palleatyrä lisää refluksin riskiä, koska palleaan muodostunut aukko mahdollistaa vatsan osien liikkumisen. Muita riskitekijöitä ovat tupakointi, stressi ja joidenkin lääkkeiden, kuten ibuprofeenin, säännöllinen käyttö.

APTEEKISTA

Copyright © 2020 Sabora Pharma Oy

All rights reserved.

Hyvävointi.fi tarjoaa tietoa, tutkimuksia, käytännön ratkaisuja ja muuta ajankohtaista ja mielenkiintoista liittyen vatsan hyvinvointiin, naisen intiimiterveyteen, kuinka pysyä terveenä matkalla, koko perheen hyvinvointiin ja aktiivisen liikkujan terveyteen. Tule voimaan hyvin kanssamme! LUE LISÄÄ!

Sabora Pharma Oy

info@sabora.fi
Puh 029 3700 350
PL 20, 03601 Karkkila

Sabora on suomalainen vuonna 1997 perustettu perheyritys, joka on sitoutunut uudistamaan ja vahvistamaan hyvää oloa ja elämänlaatua Suomessa. Kehitämme ja markkinoimme laadukkaita ja edistyksellisiä tuotteita terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja edistämiseen.