Ovatko IBS-oireet miehillä erilaisia kuin naisilla?

Vaikka miesten ja naisten suoliston välillä ei ole ilmeisiä anatomisia eroja, IBS:n (ärtyvän suolen oireyhtymä) ja sen oireiden ilmenemisessä näyttää olevan joitakin eroja miehillä ja naisilla. Erot perustuvat yleensä siihen, miten sairaus koetaan, ja miten potilaat reagoivat hoitoon.

Tavalliset IBS-oireet miehillä ja naisilla

Joitakin yleisimpiä IBS oireita miehillä ja naisilla ovat:

  • Vatsan kouristelu ja kipu, joka voi lievittyy WC-käynnin jälkeen
  • Muutokset suolen toiminnassa: ummetus, ripuli tai joskus molemmat
  • Vatsan turvotus
  • Ilmavaivat

Joskus potilailla voi olla kiire käydä wc: ssä tai käynnin jälkeen, voi olla tunne, että heidän suolistonsa ei ole täysin tyhjentynyt.

Muut IBS-oireet miehillä ja naisilla

Joillakin IBS- potilailla on myös:

  • Energian puutetta
  • ”Sairauden tunnetta”
  • Selkäkipua
  • Virtsarakon ongelmia (kiireellinen tarve virtsata, myös yöllä; vaikeus tyhjentää rakko kokonaan)
  • Yhdyntäkipuja
  • Inkontinenssia

IBS-oireilla voi olla merkittäviä vaikutuksia potilaiden jokapäiväiseen elämään. IBS voi aiheuttaa myös psykologisia oireita, kuten ahdistusta ja masennusta.

Toiminnalliset erot

On ehdotettu, että miehen suoli ei ehkä ole yhtä herkkä kuin naisten. Tämän taustalla on ajatus siitä, että suolistoherkkyyttä voivat lisätä esimerkiksi estrogeenin kaltaiset hormonit.

Näyttää siltä, että hormoneilla on vaikutusta naisten vatsaoireisiin. Sekä naiset, joilla on IBS diagnoosi sekä naiset, joilla IBS:ää ei ole, ovat kuvailleet ruoansulatuskanavan oireita voimakkaammiksi juuri ennen kuukautiskiertoa ja sen aikana.

Sukupuolten väliset erot hormoneissa, jotka säätelevät enteeristä hermostoa ja niiden yhteys keskushermostoon vaativat enemmän tutkimusta, ennen kuin tarkempia selityksiä on mahdollista antaa.

Psykologiset erot

IBS: n kliinisiin tutkimuksiin on osallistunut vähemmän miehiä kuin naisia. Tämän vuoksi IBS:n psykologisia vaikutuksia miehiin ja naisiin ei voida vertailla. Psykososiaaliset erot eli miesten naisia pienempi hakeutuvuus lääkärin hoitoon voi olla selitys sille, että lääkärit näkevät miehillä vähemmän IBS-oireita kuin naisilla.

Diagnostiset erot

Diagnostiset kriteerit ovat aiemmin näyttäneet olevan tehottomampia miesten IBS-diagnoosissa. Esimerkiksi vatsan turvotus oli yhdessä vaiheessa yksi oireista, joita tämän sairauden diagnosointi vaati. Koska turvotus on yleisempää naisilla, harvemmat miehet täyttivät IBS:n kriteerit. Rooma III :n kaltaisilla uudemmilla kriteereillä pyritäänkin olemaan sukupuolineutraaleja.

Erot hoitovasteissa

Miehet voivat reagoida hoitoon eri tavalla kuin naiset. Esimerkiksi tietyt opiaatit tarjoavat miehille vähemmän kivunlievitystä leikkauksen jälkeen kuin naisille. Miehet näyttävät myös kokevan vähemmän lääkkeiden sivuvaikutuksia. On myös ehdotettu, että naiset reagoivat hypnoterapiaan paremmin kuin miehet.

Pähkinänkuoressa

Yleisesti ottaen on kuitenkin tärkeää muistaa, että potilaan kokemat oireet ja elämänlaadun aleneminen ei riipu sukupuolesta. Mitä nopeammin IBS-oireista kärsivä ihminen saa hoitoa oireiden lievittämiseksi ja tukea välttämättömiin elämäntapojen muutoksiin, sitä parempi. 

APTEEKISTA

Copyright © 2020 Sabora Pharma Oy

All rights reserved.

Hyvävointi.fi tarjoaa tietoa, tutkimuksia, käytännön ratkaisuja ja muuta ajankohtaista ja mielenkiintoista liittyen vatsan hyvinvointiin, naisen intiimiterveyteen, kuinka pysyä terveenä matkalla, koko perheen hyvinvointiin ja aktiivisen liikkujan terveyteen. Tule voimaan hyvin kanssamme! LUE LISÄÄ!

Sabora Pharma Oy

info@sabora.fi
Puh 029 3700 350
PL 20, 03601 Karkkila

Sabora on suomalainen vuonna 1997 perustettu perheyritys, joka on sitoutunut uudistamaan ja vahvistamaan hyvää oloa ja elämänlaatua Suomessa. Kehitämme ja markkinoimme laadukkaita ja edistyksellisiä tuotteita terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja edistämiseen.