Mitä refluksi on?

Refluksi tarkoittaa vatsan sisällön palaamista takaisin ruokatorveen ja kurkkuun tai suuhun. Närästys puolestaan tarkoittaa polttavaa kipua tai epämiellyttävää tunnetta rintalastan takana.

Monilla on satunnaista refluksia, jolle voidaan löytää joitakin yleisiä syitä.

Ne, jotka kärsivät usein happamasta refluksista, voivat kärsiä refluksitadista (GERD).  Refluksitauti on yleinen sairaus, sitä esiintyy noin 5 %:lla aikuisista naisista ja miehistä.

Ruokatorven limakalvo voi vaurioitua toistuvasta altistumisesta vatsahapoille, joten on suositeltavaa keskustella lääkärin kanssa, jos kärsit säännöllisesti refluksioireista. Elintapojen muutoksia ja lääkkeitä voidaan hyödyntää refluksin hoitoon ja oireiden lievittämiseen.

Refluksin oireet

Happorefluksilla on kaksi pääasiallista oiretta:

  • Närästys – polttava tunne rinnassa tai kurkussa
  • Hapan maku suussa ja kurkussa

Muita refluksin oireita ovat:

  • Turvotus
  • Pahoinvointi
  • Pahanhajuinen hengitys
  • Hikka
  • Ilmavaivat/röyhtäily

Refluksin oireet alkavat usein syömisen jälkeen tai yöllä, kun ollaan makuulla.

Refluksin syyt

Vatsan sulkijalihas on kuin venttiili, joka säätelee ruoan pääsyä ruokatorvesta vatsaan. Kun sulkijalihas ei toimi kunnolla, mahahappo voi päästä ruokatorveen aiheuttaen refluksia.

Ruokavalio voi vaikuttaa lihaksen toimintaan. Erityisesti paistettu, rasvainen ruoka tai maitotuotteet voivat aiheuttaa ”venttiilin” rentoutumista. Mausteiset elintarvikkeet, sekä kofeiini- ja alkoholipitoiset juomat voivat puolestaan lisätä vatsahapon tuotantoa.

Ylipaino aiheuttaa vatsaan lisääntynyttä painetta, joka voi saada aikaan ”venttiilin” avautumista syömisen jälkeen. Raskaudella voi olla sama vaikutus.

Palleatyrä lisää refluksin riskiä, koska palleaan muodostunut aukko mahdollistaa vatsan osien liikkumisen. Muita riskitekijöitä ovat tupakointi, stressi ja joidenkin lääkkeiden, kuten ibuprofeenin, säännöllinen käyttö.

APTEEKISTA

Copyright © 2020 Sabora Pharma Oy

All rights reserved.

Hyvävointi.fi tarjoaa tietoa, tutkimuksia, käytännön ratkaisuja ja muuta ajankohtaista ja mielenkiintoista liittyen vatsan hyvinvointiin, naisen intiimiterveyteen, kuinka pysyä terveenä matkalla, koko perheen hyvinvointiin ja aktiivisen liikkujan terveyteen. Tule voimaan hyvin kanssamme! LUE LISÄÄ!

Sabora Pharma Oy

info@sabora.fi
Puh 029 3700 350
PL 20, 03601 Karkkila

Sabora on suomalainen vuonna 1997 perustettu perheyritys, joka on sitoutunut uudistamaan ja vahvistamaan hyvää oloa ja elämänlaatua Suomessa. Kehitämme ja markkinoimme laadukkaita ja edistyksellisiä tuotteita terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja edistämiseen.