IBS ruokavalio

Monet erilaiset elintarvikkeet voivat laukaista IBS-oireilun. Elintarvikkeiden vaikutukset ovat kuitenkin erilaisia eri potilailla. Moni joutuu selvittämään yrityksen ja erehdyksen kautta ne ruoka-aineet, jotka saavat oireita aikaan. Tässä on joitakin yleisimpiä ruoka-aineita, joita voi kokeilla välttää.

Maitotuotteet

Maitotuotteet ovat yleisiä vatsavaivojen aiheuttajia IBS-potilailla. Maitoa sisältävien elintarvikkeiden välttämisen voi aloittaa esimerkiksi näistä valmisteista:

  • Maito, kerma
  • Juusto
  • Raejuusto
  • Jäätelö
  • Smetana, kermaviili, creme fraiche
  • Maitotuotteita sisältävät valmisruoat (perunamuusi, vanukas, kermaiset kastikkeet ja keitot jne.)
  • Jogurtti, rahka

Maustetut kastikkeet ym. 

Grillikastikkeet, ketsuppi, suolakurkku

Suklaa

Sisältää antioksidantteja, mutta suklaa (ja erityisesti tumma suklaa) voi valitettavasti myös laukaista sekä migreeniä että IBS-oireita joillakin henkilöillä.

Punainen liha ja rasvaiset elintarvikkeet

Tämän ryhmän yleisiä IBS-aiheuttajia ovat pihvit ja naudanlihahampurilaiset, leikkeleet, makkarat ja hotdogit; ranskalaiset perunat, paistettu kala tai liha, munkit ja donitsit jne. Jos huomaat näiden elintarvikkeet saavan aikaan IBS-oireita, kokeile vaihtaa ne kalaan, siipikarjaan ja vähärasvaisiin lihoihin sekä käyttää muita menetelmiä kuin paistamista ruoan valmistamiseksi.

Alkoholipitoisia, kofeiinipitoisia ja hiilihappopitoisia juomia

Kahvi, tee ja useimmat poreilevat juomat voivat aiheuttaa IBS-oireita, samoin alkoholijuomat.

Sipulit ja valkosipuli

Sipulit, valkosipuli ja purjo; kevätsipulit jne. tuovat makua ruokiin. IBS:n takia saatat joutua vaihtamaan ne muihin aromeihin, kuten kuivattuihin yrtteihin ja esimerkiksi oliiviöljyyn. 

Pavut, linssit ja muut palkokasvit

Nämä ruoka-aineet ovat usein vaikeita sulattaa, ja niiden syöminen voi aiheuttaa turvotusta ja kaasua; kramppeja ja ripulia. Vaikutuksia voidaan joskus vähentää liottamalla papuja yön yli, huuhtelemalla ja keittämällä ne raikkaassa vedessä.

Makeutusaineet

Fruktoosia sisältävä hunaja, hedelmät tuoreena tai kuivattuina tai hedelmämehut sekä fruktoosisiirappi; makeutusaineet, kuten mannitoli, maltitoli, sorbitoli ja ksylitoli, sekä sorbitolia runsaasti sisältämät hedelmät voivat kaikki laukaista oireita. Hedelmiä, joiden sorbitolipitoisuus on luonnostaan korkea, ovat esimerkiksi omenat, aprikoosit ja kirsikat; nektariinit, persikat , päärynät ja luumut.

Vehnä ja muut gluteenia sisältävät viljat

Gluteeni-nimistä proteiinia, jota on mm. vehnäjauhoissa, voi vatsan olla vaikea sulattaa. Gluteenia sisältäviin elintarvikkeisiin kuuluvat kaikki leivonnaiset, keksit, pasta sekä valkoinen että täysvehnää sisältävä leipä.

Raa’at vihannekset

Kaikki raa’at vihannekset voivat laukaista IBS-oireet, mutta erityisen yleisiä oireiden aiheuttajia ovat parsakaali, kukkakaali ja keräkaali. Kaalit voivat aiheuttaa ongelmia myös kypsennettyinä.

Elintarvikkeet, joissa on runsaasti liukenemattomia kuituja

Vaikeasti sulava, liukenematon kuitu on tunnettu syyllinen IBS-oireisiin. Runsaskuituiset leivät ja täysjyväpasta sisältävät liukenemattomia kuituja, kuten myös täysjyväkeksit, vehnänalkiot, popcorn, bulgur, kvinoa, hirssi, amarantti sekä siemenet ja kokonaiset pähkinät.

APTEEKISTA

Copyright © 2020 Sabora Pharma Oy

All rights reserved.

Hyvävointi.fi tarjoaa tietoa, tutkimuksia, käytännön ratkaisuja ja muuta ajankohtaista ja mielenkiintoista liittyen vatsan hyvinvointiin, naisen intiimiterveyteen, kuinka pysyä terveenä matkalla, koko perheen hyvinvointiin ja aktiivisen liikkujan terveyteen. Tule voimaan hyvin kanssamme! LUE LISÄÄ!

Sabora Pharma Oy

info@sabora.fi
Puh 029 3700 350
PL 20, 03601 Karkkila

Sabora on suomalainen vuonna 1997 perustettu perheyritys, joka on sitoutunut uudistamaan ja vahvistamaan hyvää oloa ja elämänlaatua Suomessa. Kehitämme ja markkinoimme laadukkaita ja edistyksellisiä tuotteita terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja edistämiseen.